Midvinterblot på Gyllene Hjortens Värdshus

LAJVET INSTÄLLT!

På grund av den eskalerande smittspridningen av Covid-19 i samhället så vill vi inte bidra till ökad spridning utan tar vårt ansvar och ställer in Midvinterblotet. Som arrangör är det ju såklart väldigt tråkigt att behöva ställa in någonting man planerat en längre tid men i det här fallet så känns det svårt att med gott samvete gå vidare med planerna.
Vi lägger hela projektet i på is och återkommer med nya friska tag igen när det är genomförbart, antingen som en helt vanlig värdshuslajv eller som någon annan av Erborigiens högtider.

Vi hoppas att få se er på ett kommande lajv när pandemin avtagit och vi på ett säkert sätt kan umgås nära varandra.

Peter och Axelina


Välkomna till Gyllene Hjortens Värdshus för ett midvinterblot och ett värdshuslajv i all enkelhet.

Vi utlovar inga djupa eller världsomstörtande intriger, men väl en sprakande brasa, god mat, mjöd, trevliga gäster, blot under stjärnorna och förhoppningsvis lite nya och spännande nyheter från världens alla hörn. Gyllene Hjortens värdshus ligger som bekant längs Norra landsvägen i hjärtat av Björkskogen, inte så långt från byn Brethlavi. Ett populärt rastställe för resanden mellan Aralantha och Naronien då det sedan många år är känt att där serveras det god mjöd och vällagad mat. Här kan man också vila i lugn och ro då platsen fredas av de Zaardras som bor i skogarna omkring.

Roller

Till lajvet behöver vi ett antal roller och vi hoppas att du kan hitta någon av dessa nedan som du tycker vore kul att spela. Självklart får man spela en gammal invand roll om man anser att den har ärende förbi Björkskogen, prata med arrangören om detta i god tid.

Sökta roller:

 • Värdshusvärd – En roll som är en välkomnande värd på värdshuset men också lite av en spelmotor som i lugna stunder kan tillhandahålla ett eller annat påhitt, lek eller spel. Värdshusvärden är dessutom en god källa för rykten och nyheter från världens alla hörn.
 • Värdshushjälpreda – Hjälper till på värdshuset med servering och vissa enkla matförberedelser.
 • Ordensroller – Äventyrssugna roller i Gyllene Hjortens orden som känner för att ge sig ut på ett nytt äventyr under den kommande våren och sommaren. Mer information fås vid kontakt med arrangör.
 • Handelsresande 1 (med ev. följe) – Du är handelsresande från Noedren som har din största inkomstkälla i Naronien. Nu på väg hemåt efter en lyckad resa.
 • Handelsresande 2 (med ev. följe) – Hemmavarande i Noedren är du mot bättre vetande på väg norrut med ylle från Tuve som du hoppas på att sälja i Triti.
 • Budbärare från Kyrkan – Du är läroman ifrån Aahren och har skickats ut med ett viktigt bud.
 • Andra roller – Passande roller som skulle passa att dyka upp på ett litet värdshus o gränstrakterna mellan Aralantha och Naronien.

Vet du inte vad du vill spela eller är osäker på vilken typ av roller som passar i Erborigien, hör av dig till Arr. så hjälps vi åt att hitta rätt.

Deltagaravgifter

I deltagaravgiften ingår, förutom själva deltagandet på lajvet och sovplats på värdshuset, även festmiddagen på lördagskvällen. (Frukost köper man inlajv på söndagen).

 • Medlem 300 kr
 • Icke medlem 350 kr
 • Förstagångslajvare i Gyllene Hjorten 200 kr
 • Värdshuspersonal 150 kr

Anmälan

För att anmäla sig till lajvet mailar man till arrangörerna och betalar in deltagaravgiften till föreningens konto (se nedan).

Man anmäler också rollintresse till arrangörerna som sedan återkopplar så fort som möjligt för rolldiskussion. Betalning = anmälan!

Anmälan skickas till: axelina.nilsson@gmail.com. Betalning sker till bankgiro: 5721-0270. Mottagare är Gyllene Hjorten. Swish: 123 029 05 10.

Sista anmälningsdag: Söndagen den 25 januari 2022.-

Praktiskt

Lajvet startar klockan 12.00 på lördagen och sen är det bara att droppa in när man känner för det. För den som har riktig abstinens för skog och stugliv och vill vara på plats tidigt går det bra att komma redan fredag kväll men då är det offlajv som gäller fram till lördag fm. ungfär så smyger vi igång när vi känner oss redo. Allra senast då som sagt klockan 12.00. Arrangörerna kommer finnas på plats från fredag lunch för att värma upp stugan och ställa i ordning. Kommer man redan på fredagen så kan det hända att man blir rekvirerad för att hjälpa till med något. Vill man komma in senare på eftermiddagen eller kvällen så går det utmärkt men se då till att allt är klart med ev. frågor mm. för efter spelstart så kommer inte arrangörerna kunna svara i telefon.

Sovplatser

Det blir golvlogi för alla utom värdshuspersonalen så se till att ta med er saker att sova på och under som är fräna nog. Behöver du ett liggunderlag som inte går att komma in med i spel så se till att det finns på plats innan spelstart i så fall, för efteråt går det inte att komma och kånka in nån madrass eller så att ligga på.

Det kommer bli lite trångt i lokalen så själva värdshussalen kommer också att fungera som sovplats och vet du med dig att du kommer sitta uppe länge så planera i så fall för att sova där så att de som behöver gå och lägga sig tidigt kan få förtur till sovsalen. Vid lämplig tid kommer värden att se till att stänga för kvällen så det blir inget nattsuddande fram till småtimmarna.

Mat och dryck

Det kommer att serveras en festmåltid på kvällen och den ingår i deltagaravgiften, men den kommer man behöva ”köpa” av värden (det är ju ändå ett värdshus) så alla kommer få tillbaka en summa i Erborigiska mynt vid ankomst som man ”betalar” middagen med. Det kommer även finnas enklare plocktallrik eller soppa med bröd att köpa under dagen för den som är lite småhungrig. Dryck för alla smaker (både med och utan alkohol) kommer finnas att köpa på värdshuset. Har ni några allergier eller andra matpreferenser så prata med arrangörerna vid anmälan så det kan planeras in på lämpligast sätt. Vill man ha med sig något eget att bjuda på till midvinterfesten så går ju det alldeles utmärkt. Prata bara med värdshusvärden på plats eller med arrangörerna innan. Frukost kommer att serveras inlajv på söndag morgon och den kan man köpa in sig på för två koppar.

Myntväxling

Växling av Erborigiska mynt kommer att kunna ske innan lajvstart borta vid parkeringen där en person kommer finnas inför lajvstart. Kommer man senare så kan man prata med värdshusvärden och diskret sköta växlingen i köket.

Ta med kontanter ifall Swish inte skulle fungera där ute då mobiltäckningen till och från är dålig.

Växlingskursen är som följer:

 • 1 litet koppar (koppartorn): 5 kr
 • 1 stort koppar (kopparkärve): 10 kr
 • 1 litet silver (silvertorn): 60 kr
 • 1 stort silver (Silverkärve): 120 kr

När nöden blir stor…

Det finns två dass bortanför köksboden och vedförrådet bakom värdshuset. Det är bra att ta med sig en lykta när man ska uträtta sina behov för det kommer vara rejält mörkt. Ljus och tändstickor kommer dock att finnas inne på dassen. När man är färdig så ös i ett par nävar strö från hinken så blir det trevligare för alla. För att dassen inte skall fyllas så fort så hänvisas ståkissare till en plats en liten bit längre in i skogen. Den kommer vara markerad så man lätt ser den både dag och natt. Handsprit och tvättservetter kommer att finnas vid dassen.

När lajvet är över.

När alla gäster ätit frukost så packar man ihop sina prylar och fortsätter sin resa längs vägen mot de olika mål man har och när alla gäster avrest så bryter vi lajvet. Då kan man hämta sin bil och köra tillbaka till värdshuset för att där ha återsamling, eftersnack och vi alla hjälps åt att plocka ihop föreningens prylar, städa ur stugan och återställa den till ursprungligt skick.

Vi arrangörer skulle bli tacksamma om så många som möjligt kunde stanna kvar en stund och hjälpa till. Då går det så mycket fortare och alla kan komma iväg i vettig tid.

Vi beräknar att lajvet avslutas någon gång vid 11-tiden beroende på när vi kommer upp på morgonen och hur mycket spel det kan bli efter frukosten.

Arrangörskontakter

Axelina Nilsson – axelina.nilsson@gmail.com, Tel: 073-985 70 83 (Anmälnings- och praktiska frågor)
Peter Engström – peter@randersmark.se, Tel: 070-464 49 71 (Roller och matfrågor)

Väl mött i skogen!