Mat och dryck

Denna text är hämtad ur Vägen till Erborigien.

Många värdshus är stolta över sitt egenhändigt bryggda mjöd och öl. Värdshusets öl kan vanligen fås till ett rimligt pris men mjö- det brukar det gå rykten om och det händer att man till och med frestas att göra omvägar för att få möjlighet att smaka det. Vem har exempelvis inte hört talas om Gyllene Hjortens söta mjöd? Många är de som har vågat sig in på Björkskogens farliga stigar just för att de vill hitta detta beryktade värdshus och få smaka dess mjöd.

I trakter där det tillverkas vin är dessa självklart både billiga och populära. På bättre värdshus i hela världen händer det att det finns importerade viner från Belchari eller Arsan för de som har råd att betala. Destillerade drycker finns dock inte i Erborigien även om starkare drycker ibland kan förekomma under benämningar som ”hostmedicin” eller ”dvärgadryck”.

Maten varierar givetvis mellan olika värdshus. Menyn brukar spegla vad som finns att tillgå lokalt. På mindre värdshus som främst säljer drycker till lokalbefolkningen kanske det bara finns en kall taffel med grovt bröd, korv och ost. På värdshus där resande tar in för kvällen serveras oftast varm mat – på ett mindre kanske man kan välja om man vill ha kött eller inte i den gryta som serveras men på finare värdshus kan det finnas många läckerheter att välja mellan för den som kan betala.

Vilken mat som finns och inte finns i Erborigien är mer baserat på vad som upplevs som fränt än vad som kan anses vara historiskt korrekt. Till exempel finns både tobak, potatis och kaffe, även om den sistnämnda kallas för måkka.

Vin

Vin produceras på många ställen i Erborigien och förbrukas oftast lokalt. Vin tål sällan längre transporter. Det finns dock ett par områden som blivit kända för sina fina viner.

Belchari: Södra Randersmark och Åtuna. En randersmarkare skulle hävda att en Belchari från Åtuna är lite sämre klass. Belchari är framför allt rött men finns även som vita viner, till exempel ekfatslagrade Vina Alcorta. För de röda tänk lite mer italiensk och spanskt i olika kvalitet och prisklasser som till exempel Baron de Ley, Marquis de Arienzo, Copertino, Amarone, eller Chunky Red.

Arsan: Chelmar. Framför allt tyska och österrikiska vita viner på Rieslingdruvan. Arsan finns också som rött, här har Penfolds viner använts som vin från Adaltun i Arsandalen.

Tempelport: Portviner av olika slag. Kan komma från Arsan, Belchari men även ställen som Aralond.

Strömvin från Chelmar: Madeira.