Handel i Randersmark

Ur Hjortspår 38. Bearbetat av Peter Engström.

En del av handeln består av de varor som köps av främmande handelsmän man möter i karavaner något öster om Utbyfjärding. Dessa varor försäljs till stor del vidare till Aralantha och Wenheim. Varorna är kryddor, ädla stenar och utomordentligt fina tyger. Av de varor som kommer från Randersmark har det högt eftertraktade Belcharivinet den största betydelsen. Detta vin odlas på Markrikes branta flodsluttningar; den karga men mineralrika jorden ger ypperliga druvor som fått mycket sol. Druvorna skördas och omhändertas varsamt enligt den tradition som kvinnorna förvaltar. De röda och vita vinerna lagras och fraktas senare på pråmar och skepp över hela Erborigien. Det fylliga röda är vanligast, men det vita vinet har en rik sötma betingar högst pris. Även tunnbindare och krukmakare har goda tider.

Den starka kalkstenen som kommer från Vettirvellirbergen används främst inom riket, men från Gormath kommer en finare kalksten som används till bildhuggeri. Denna fina kalksten säljs även vidare söderut. Från Nibble, som är centrum för bildhuggeriet, säljs bildstoder till tempel i Aralantha.

Havaport bygger skepp, speciellt lämpade för flodtrafik och kustnära segling. Skeppen är mest avsedda som lastfartyg, som både rors och dras av hästar uppför forsar.

Hästaveln kring Randersborg, som är ett kungligt privilegium, ger många eftertraktade rid- och dragdjur utanför Randersmark. Dock behålls de bästa stridshästarna till hären.

Fårskötsel bedrivs rikligt såväl i Erdfjärding som i Utbyfjärding. Många fina färgade ylletyger säljs vidare.

I Erdbergen finns några silvergruvor och flera av dessa ägs av kungahuset. Silvret ger de inkomster som konungen behöver bland annat för det stora tempelbygget i Lärke. Zaardras handlar med fina pälsar och skinn.

Andra varor som säljs från Randersmark är tjära, råolja, smör och torkad fisk. Råoljan används till att smörja hjulnav och att skydda virke. Den kommer från trakten kring Allven i Markrike.

Av de varor som Randersmark köper från andra länder märks främst det viktiga saltet, finare kläde, vapensmide, guld och vagnar.