Rykten inför lajv 2

Mord

I slutet av våren mördades Tea, en student vid skolan. Hon hittades i en gränd i Väster med ett armborstlod i kroppen. Föga förvånande väckte detta stor uppmärksamhet, eftersom den typen av våldsdåd sällan ser dagens ljus i den delen av stan. Det dröjde dock inte länge innan den lokala stadsvakten arresterat en misstänkt man som funnits bärandes på offrets väska. Den misstänkte, Finngast, var en kryddhandlare som slagit sig ned i staden för ett halvår sedan efter att ha flytt från Birest.

Någon dom har ännu inte fallit - Finngast har ännu undgått den snara som kanske väntar honom, och sitter istället fängslad på Slottet. Anledningen till detta sägs, enligt ryktet, vara att Nemrals Näve ingripit till hans försvar och försökt vrida rättvisan. Enligt vad som sägs på gatan ska nämligen Finngast har arbetat som informatör åt Näven i Birest. Huruvida den misstänkte är offer för en komplott och oskyldig eller bara ännu en kriminell med vänner högt upp är en fråga som många nu ställer sig, tillsammans med den naturliga följdfrågan: Om inte Finngast gjorde det, vem var det då?

Ryktet har också börjat gå om varför Tea blev mördad - ett dokument hon påstås ha hittat sägs avslöja en hemlig väg in under Slottet, hela vägen in i Furstens ökända fängelsehålor.

Bröllop

Dagen då lajvet äger rum är dagen innan de officiella festligheterna inför furst Keis och den blivande furstinnan Eoanna Örnkronas bröllop drar igång. I nio dagar ska det firas på såväl gator och torg som i slott och borgar innan de lyckliga tu själva binder ihop sina ödestrådar i en ceremoni på slottet. Man har inte snålat när det gäller förberedelserna, då ambitionen är att varje naronier i såväl Nemevid som i hela riket ska få ta del av den stora lyckan. Mycket hemlighetsmakeri omger fortfarande bröllopet ända in i sista minuten, men det görs gällande att även minsta fattighjon kommer få sin beskärda del av vin, festmat och strålglans.

Självfallet har allt detta lett till ett uppsving i kommersen. När högdjuren tävlar i att låta sy upp de mest spektakulära dräkterna och presentera de mest exotiska bröllopsgåvorna rullar guldmynten, och många handelshus tycks vara minst lika lyckliga över bröllopet som brudparet själva är.

Dignitärer från samtliga furstehov har också flockats i Naronien, eftersom samtliga av de fyra lydfurstarna väntas delta. Några som dock skinit med sin frånvaro är de utländska gästerna. Inga representanter från vare sig Aralantha, Wenheim eller Randersmark kommer att dyka upp. Detta anses, beroende på politisk uppfattning, antingen bero på att dessa inte ens ansetts vara värdiga att erbjudas en inbjudan, eller på att de inte önskat förära spektaklet med sitt deltagande.

Krig

I skymundan av bröllopsyran pågår andra förberedelser. Hären står i högsta beredskap, och fler soldater än någonsin har posterats i Ledeby söder om Birest. En ny marsk har tillsatts efter att den gamle försvunnit spårlöst under okända omständigheter, och hon verkar inte ha legat på latsidan. Vapensmederna har arbetat lika febrilt som skräddarna denna sommar, och det verkar nu snarare vara en fråga om när snarare än om konflikten med Birest blossar upp i fullskaligt krig.

Ryktena om Birest som florerar i Nemevid blir också allt vildare. Var man vet nu att Birest är på gränsen till svält tack vare prins Almars inkompetens, och att han gömmer sig från folket han påstår sig leda för att själv njuta av de få resurser som finns kvar. Så illa verkar det vara ställt, att lokesdyrkare till och med ska ha blivit avslöjade bland de Chelmarriddare som rest till Birest för att undsätta staden! Det skulle inte förvåna om Birests borgare själva försöker frigöra sig från det ok tyrannen Almars styre utgör. Så säger en del i alla fall, propaganda mumlar andra.