Kända gudakämpar

Av Patrik Oksanen.

Henrik av Oxsala slott

Jarl av Odels, friherre och kapten i Chelmarorden

Riddar Henrik var en av de få som överlevde stormningen av templet i Chelmar. Han flydde tillsammans med överstepräst Derion Dahl. När denne var i säkerhet for Henrik till Noedren och slogs till slutet. Därefter bestämde sig Henrik tillsammans med några andra riddare att förödmjuka Mornam vid den årliga torneringen Midsommarkransen. Henrik slogs som Tor och vann. Mornam försökte snärja Henrik genom att erbjuda en friherretitel. Men Henrik kom ur fällan genom att svära trohet till kungen av Aralantha, och inte till Mornam. Därefter skyndade sig riddar Henrik att bege sig till prinsen och svära denne sin trohet. I prinsens här förde riddar Henrik befälet över Torskåren, som bl a har kämpat vid Meldar, Jalum och Setvi. Sedan han år 630 blev utsedd till tillförordnad jarl av Odels har han funnits i Chelmar, där han även satt tillfångatagen ett tag innan han lyckades rymma.

Jorund Morgongåva

Riddare av Chelmarorden

En (ö)känd hetsporre. Men, med erfarenheterna från åtta större krigskampanjer har ändå Jorund Morgongåva blivit mer eftertänksam som ledare i fält.

I Edarins här har han varit sedan hösten 628, dessförinnan slogs han i Noedren. I Noedren grundade han Torskåren som han tillsammans med riddar Henrik förde från drabbning till drabbning. Därefter kämpade han i midsommarkransen tillsammans med riddar Henrik, Eron Silvermåne, och Hrapp från Randersmark.

Jorunds uppväxt i Dahlen och år bland nordborna i Aralond gjorde att han användes i Sigurds närhet under stormningen av Aralond. Efter intagandet av Aralond och Sigurds övertagande av hären har Jorund fått fler befäl.

Innan Jorund kom till Aralantha för att kämpa för Nars sak var han överstepräst Derion Dahls handgångne man.

Arnur Kem

Randersk ädling

Vän till både jarl Henrik och riddar Jorund. Arnur Kem följde Torskåren under den drygt årslånga kampanjen ned till Aralond. Därefter begav han sig norrut till Gyllene Hjortens orden. I Torskåren var Arnur Kem motsvarande underbefäl, men det ryktades om att han skulle få högre poster. Arnur Kem har inte befunnit sig med Torskåren sedan 629.

Ude av Ersgård

Ung junker, och blivande riddarämne (?) som följde Torskårens härförare från Björkskogen till Midsommarkransen 627. Under torneringen förälskade han sig i jarlen av Aahrens dotter, den sköna Meraleen Winghierta. Ude av Ersgård följde Torskåren fram till andra slaget vid Setvi då han försvann. Rykten gör gällande att han flytt upp till Naronien för att bistå Gyllene Hjortens orden. Andra rykten hävdar att han sitter inspärrad i Odels.

Hader av Dangård

Ung junker, och blivande riddarämne (?) som följde Torskårens härförare från Björkskogen till Midsommarkransen 627. Hader av Dangård följde Torskåren fram till andra slaget vid Setvi då han försvann. Rykten gör gällande att han flytt upp till Naronien för att bistå Gyllene Hjortens orden. Andra rykten hävdar att han sitter inspärrad i Odels.