Giftermål hos Zaardras

Av Anders Fridborg och Erik Bohlin. Ur bröllopstemat i Hjortspår 39.

Hos Zaardras är det annorlunda. Det tar inte allt för formellt på det här med giftermål. De vandrar fritt i Björkskogen och runt i skogarna kring Lambesjön och stannar sällan länge på ett och samma ställe.

Bröllopet är hos Zaardras en enkel ritual, som syftar till att visa upp inför de församlade vilka som fortsättningsvis valt att leva tillsammans. De som skall ingå äktenskap har själva valt partner utan påtryckningar eller ens synpunkter från familj eller andra. Det är helt en angelägenhet mellan de två. Den enda regel man brukar hålla på är att båda skall ha vandrat varvet runt Lambesjön, innan vilket man inte anses riktigt vuxen. Traditionsenligt firas bröllop på vår- respektive höstfestens andra dag.

Innan själva ceremonin träffas brudparet i enskildhet och utbyter gåvor i form av något extra arbetat bruksföremål, till exempel ett rikligt dekorerat koger, en broderad tunika eller liknande. Själva ritualen börjar med att samtliga deltagare på festen samlas familjegruppsvis sittande på en äng. När alla är samlade spelar en eller flera musiker upp till en traditionell bröllopsvisa. De som ska gifta sig reser sig då upp, söker upp varandra och ställer sig hand i hand. Så går de runt på ängen och passerar alla de olika familjegrupperna som ger sitt gillande och sin hyllning genom att över parets sammanfogade händer hänga broderade linneband.

Detta är ingen ceremoni som sker speciellt för ett brudpar, utan flera par kan samtidigt vandra runt på ängen. När samtliga par passerat samtliga familjegrupper byter musikerna melodi varvid alla tågar till den stundande middagen med de färska brudparen i spetsen, följda av sedan tidigare gifta par och till slut de obundna. Middagsmenyn är inte fixerad, men måste i någon form innehålla fem ingredienser; hjort, tjäder, öring, hjortron och björk d.v.s. de fem symbolerna i Zaardras religiösa föreställningsvärld.

Varje bröllopspar tar tillsammans mat på en tallrik, noga med att alla fem religiöst laddade komponenterna kommer med på tallriken, och vandrar sedan ut i den omgivande skogen. Där lämnas sedan tallriken som en symbolisk gåva; ett sätt att ge tillbaka en del av det som Zaardras tar från naturen och visa tacksamhet och vördnad. Sedan återvänder de till festen, som håller på till gryningen med musik, dans, glada lekar, mat och dryck!

Efter bröllopet kan det nygifta paret välja att färdas med kvinnans eller mannens familjegrupp, eller välja någon helt annan. Det står dem fritt att välja och ingen höjer på ögonbrynen oavsett vilken väg de tar.